Website hosting
Het opzetten van een website begint met het kiezen van de juiste hosting. Dit is best een moeilijke beslissing, want eigenlijk heb je geen idee wat er allemaal voor nodig is om een website te beginnen en wat een hosting abonnement allemaal biedt.
Hosting
Een hostingpartij heeft in de meeste gevallen een grote hoeveelheid servers waar zij websites op kunnen draaien. Voor een x bedrag kun je ruimte huren op zo’n server. Van de hostingpartij krijg je gegevens van dat gehuurde gedeelte waar jij je website op kan plaatsen. Zij handelen al het dataverkeer af en bieden een database voor opslag van gegevens, die je op je website plaatst. Ook verkopen hostingpartijen vaak domeinnamen. Dit wordt ook wel een url of webadres genoemd. Je kan een of meerdere domeinnamen aansluiten op een hostingpakket. Je kan bijvoorbeeld een website starten waarbij je www.jedomeinnaam.nl en www.jedomeinnaam.com of www.jedomeinnaam.be allemaal laat verwijzen naar dezelfde website, hiervoor heb je maar een hostingpakket nodig. Het kan ook zijn dat je partner en jij allebei een website willen hebben. Jullie hebben www.jepartnersdomein.nl en www.jeeigendomein.nl gekocht. Als dit eenvoudige websites gaan worden, dan kan ook dit op een medium hostingpakket.
Een professional
Als je helemaal geen idee hebt zou ik aanraden om een ‘ervaringsdeskundige / iemand die een website heeft’ te vragen naar zijn of haar hostingpakket. Meestal hebben ze wel of geen goede ervaringen met de partij óf kunnen ze je er één aanraden. Ook is het het overwegen waard om een professional in de arm te nemen voor het prepareren van de website. Een webdesign/webdeveloper weet wat hij of zij doet. Zo iemand kan een hostingpartij selecteren, die bij je past en een basis installeren en uploaden via FTP. Met een basis bedoel ik bijvoorbeeld een website die je hebt laten maken bij een designer of een content management systeem als WordPress. Als je gaat voor de low-budget oplossing, dan is het waarschijnlijk dat je alles zelf zult gaan doen. In dat geval een aantal tips.
Tips
Vaak besteden mensen de meeste tijd aan hun website na werktijd, dus naast hun fulltime of parttime job. Zoek dus naar een hostingpartij die 24 uur service biedt. Ik geef de voorkeur aan chat, zodat je altijd het hele gesprek in een word documentje kan zetten bij wijze van naslagwerk, dat kan je niet met informatie uit een telefoongesprek doen. Als je Engels niet het gewenste niveau heeft, dan kan je ook nog kiezen voor een partij met Nederlandse support. Wel zou ik dan aanraden om toch voor een internationaal georiënteerde hostingpartij te gaan. Een normaal tot vrij groot hostingpakket zou niet meer hoeven kosten dan 46 euro per jaar + opstartkosten + domeinnaam. Dus wanneer je een partij vindt die dit per maand vraagt, verder kijken.
Ons advies
Zelf hebben we goede ervaringen met one.com en xs4all.
Ieder pakket bij one.com biedt voldoende capaciteit voor een normale website. Ook een WordPress website met webshop kan je hier prima kwijt. Het voordeel is dat je een goed overzicht hebt van al je producten (ook als je meerdere domeinen hebt). Ook heeft one.com een 24 uurs chat in zowel Engels als Nederlands. Let op: de Nederlandse chat is niet 24 uur per dag beschikbaar.
Xs4all komt aardig overeen met one.com. Hier moet ik alleen nog bij vermelden dat zij een ontzettend goede Nederlandse klantenservice hebben. Vooral als je Engels niet perfect is en je niet zo goed bent in schriftelijke stappen doorlopen, dan biedt telefonische begeleiding misschien de uitkomst die je zoekt. Succes met de eerste stappen in het starten van je website!
Heb jij nog geen hostingpakket en zie jij one.com wel zitten. Ontvang
14 euro korting als nieuwe klant.
Noraly van der Hulst
Front-end developer bij Frontrend en begeleidster van Virtual Viking.
Noraly is gespecialiseerd in het maken van websites, webshops en platforms in combinatie met WordPress.
Webinar
“Waarom WordPress
een goed idee is!”
Binnenkort geven we weer het webinar
“Waarom WordPress een goed idee is!”
Wil je er graag bij zijn? Dat kan!